facebook twitter
info@brossaquartet.com
Músiques de l'Holocaust

Músiques de l'Holocaust
Folkestral

Les transformacions

Anys i panys

Leon

La venjança d'Abdel

Sonores absències

Brossa contra Pedrals

Chinnok Wind

Com Panys

Temps al temps

5 sensacions

La roca i el núvol

"Viatge d'hivern" de F. Schubert

Faristolitis. Un concert per a tots els públics

Retaule d'avars

Moderns

Cordes grillades

Ojos de mil años

Cançons dels brigadistes

Un altre Wittgenstein, sisplau o l’Holocaust

Música al cinema de Segundo Chomón

Astrud i col·lectiu Brossa

Tocatina

Pobres bestias

Efecte 2000

Músiques de l'Holocaust

Música Mediterrània

Mos-Art

He posat la Lluna al tocadiscos

Músiques de l'Holocaust és una acció musical (text i música) concebuda majoritàriament a partir de material artístic creat als camps de concentració nazis i generat per les mateixes víctimes.

Al llarg de la Segona Guerra Mundial, persones relacionades amb el règim nazi realitzaven enregistraments de les cançons populars cantades per les seves víctimes per tal de no extingir, amb la seva mort, les seves tradicions. Brossa Quartet de Corda proposa un viatge sonor per aquestes músiques que, amb tot, van sobreviure a l'Holocaust. Així, fent un pont entre la música clàssica i les músiques klezmer, zíngara o mediterrània, BQC fa un exercici imaginatiu de reconstrucció de la memòria musical i històrica. I de pas, convida a escoltar la veu dels vençuts, a partir dels textos escrits pels supervivents o de textos que evoquen el seu drama real.

El Brossa Quartet de Corda i Gregori Ferrer, sense cap altra ambició que el reflotament d'unes melodies que permetin fer memòria, hem escollit algunes d'aquestes peces i n'oferim un arranjament particular per a corda i acordió. Música que, sense cercar la complexitat dels compositors del segle XX, n'utilitza els seus instruments per dibuixar-nos emocions ben contrastades: el dramatisme de la situació i les espurnes d'una felicitat immediata, d'una celebració de la supervivència. I paral·lelament hem bastit un entramat de textos de molts supervivents -o d'autors que en coneixen experiències de ben a prop- que ens permeti fer un viatge pel context emocional i històric, i als quals l'actor Elies Barberà posa la veu i dramatúrgia.

En definitiva, senzillament música i paraules. Música d'arrel per reviure el corol·lari d'emocions de les víctimes. I paraules dels supervivents, per redibuixar-nos de nou una memòria històrica que massa sovint roman oblidada i que es continua repetint, fins al punt d'alterar el rol de víctima i botxí.Músiques d'autors com Rudi Gogël, Herbert Zipper, Alexander Kilisiewich, Daniel Pokrass, Mordecai Gebirtg, Shalom Secunda, M. Miksne i d'altres d'autoria anònima. Amb arranjaments de Gregori Ferrer.

Textos de Primo Levi, Joaquim Amat Piniella, Mercè Núñez Targa, Jorge Semprún, Anita Lasker-Walfisch, Imre Kertész, Salvatore Quasimodo, León Felipe i Tadeusz Rózewicz.

Fitxa artística:
Brossa Quartet de Corda
Gregori Ferrer, acordió
Elies Barberà, actor