facebook twitter
info@brossaquartet.com
Leon

Leon
Folkestral

Les transformacions

Anys i panys

Leon

La venjança d'Abdel

Sonores absències

Brossa contra Pedrals

Chinnok Wind

Com Panys

Temps al temps

5 sensacions

La roca i el núvol

"Viatge d'hivern" de F. Schubert

Faristolitis. Un concert per a tots els públics

Retaule d'avars

Moderns

Cordes grillades

Ojos de mil años

Cançons dels brigadistes

Un altre Wittgenstein, sisplau o l’Holocaust

Música al cinema de Segundo Chomón

Astrud i col·lectiu Brossa

Tocatina

Pobres bestias

Efecte 2000

Músiques de l'Holocaust

Música Mediterrània

Mos-Art

He posat la Lluna al tocadiscos

El projecte Leon neix de la voluntat de col·laborar conjuntament de dos formacions molt allunyades musicalment però que comparteixen una mateixa inquietud per investigar i per aventurar-se a nous reptes: el grup d’electrònica The Pinker Tones i la formació clàssica Quartet Brossa. La naturalesa d’aquests dos universos sonors  tan distants (els instruments de corda i l’electrònica) troben un objectiu i un llenguatge comú celebrant el centenari de la música electrònica, i més concretament de la invenció del seu primer instrument, el Theremin, patentat el 1919 pel seu creador - i violoncel·lista - Leon Theremin.

La música del disc i espectacle Leon és doncs un exuberant exercici d’eclecticisme que narra, a la manera de biopic cinematogràfic, l’atribolada vida de Leon Theremin (1896- 1993). Una vida que transita pels fets més singulars de la història mundial del segle XX, des de la primera guerra mundial fins la caiguda del mur de Berlín, i que bascula entre el Kremlin i Hollywood, entre el Gulag siberià i el Carnegie Hall, entre crear enginys per la presó d'Alcatraz i fer-ho per la nau espacial Sputnik. Una vida plena de situacions límit: d'històries d'amor que transgredeixen els prejudicis racials americans, de desaparicions sota l'ombra de l'espionatge, creació d'invents inversemblants per sobreviure a condicions físiques extremes... En definitiva, una biografia fascinant on es dibuixa la poca distància entre l'èxit i el fracàs, l'amor i el desamor, la fama i l'oblit, la vida i la mort.

Tanta intensitat vital ha permès a The Pinker Tones i Quartet Brossa realitzar un diàleg creatiu profund que beu de molts dels estils musicals clàssics, de vanguarda i populars que van passar per orelles de l’inventor, vestint-los amb una mirada actual i un discurs propi i compartit. Així es construeix un viatge musical apassionant que desplega des d'enginyoses referències a Stravinsky, Shostakóvich, Copland, Gershwin o Milhaud fins a homenatges estètics a Roxy Music o Depeche Mode, sense oblidar pinzellades de folk, minimalisme i musica afroamericana. Un còctel musical explosiu i actual que permet multitud de lectures i nivells de comprensió. I on hi sobrevola l’essència pop ballable i brillant de The Pinker Tones i la originalitat i frescor del Quartet Brossa, que plegats converteixen una bona colla de cançons vocals i instrumentals en una obra majestuosa, propera al musical o a l’òpera post-moderna, una proposta de post-simfonia pop. La participació deliciosa i versàtil del Quartet Mèlt, en un paper a l’estil del clàssic cor grec, i del thereminista Jairo Moreno /Víctor Estrada acaben de coronar una experiència musical única, arriscada i intensament atractiva.

La posta en escena, amb audiovisuals i llums molt suggerents, comptarà amb la direcció del ballarí i coreògraf Toni Mira, que a través de l seu ball i moviment ajudarà a narrar les peripècies i les emocions viscudes per Leon Theremin al llarg de la seva existència. Un remolí de vida convertit en huracà de sons i emocions per celebrar el fet que ha transformat més la història de la música del darrer segle: el naixement de la música electrònica.

Fitxa artística:

DURADA: 75 minuts
DIRECCIÓ I CREACIÓ MUSICAL: Quartet Brossa i The Pinker Tones

MÚSICS:
QUARTET BROSSA: Aleix Puig i Pere Bartolomé (violins), Imma Lluch (viola), Marçal Ayats (violoncel)
THE PINKER TONES: Salva Rey (programació i veu), Alex Llovet (percussió i programació)
QUARTET MÈLT: Magalí Sare (soprano), Ariadna Olivé (contralt), Eloi Fort (tenor), Oriol Quintana (baríton)
THEREMIN: Jairo Moreno / Víctor Estrada

DANSA, COREOGRAFIES I DIRECCIÓ ESCÈNICA: Toni Mira
VISUALS: Iban Arnau
DISSENY DE LLUMS I IL·LUMINACIÓ: Toni Ubach i Anna Boix
DISSENY DE SO: David Florez

DISCOGRÀFICA: KASBAMUSIC (Joni)
MANAGEMENT Diggers Music /Escenapart (Xavier Gonzalez)